Észak-Korea abbahagyja a rakétakísérleteket, de csak egy feltétellel


Az észak-koreai külügyminiszter azt mondta, felhagynak a nukleáris kísérletekkel és hajlandó tárgyalni, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea is néhány évre felfüggeszti évente megrendezett közös hadgyakorlatait.

Ri Szu Jong szerint Észak-Koreának joga van ellenségei nukleáris elrettentéséhez, nem lehet megfélemlíteni semmilyen szankcióval. Szerinte az országot az Egyesült Államok kényszerítette atomfegyverek kifejlesztésére.

Egy amerikai tisztségviselő azt mondta, a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokra azért van szükség, mert az Egyesült Államok demonstrálni akarja szövetségesi elkötelezettségét az ország mellett.

Ri szerint bármely nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálhatja az észak-koreai állapotokat, de elképzelhető, hogy ezen szervezetek egyes szakértőinek a saját kockázatukra kell utazniuk az országon belül. Azt mondta, aki a valóságtól eltérően akarja beállítani az észak-koreai helyzetet, az kockáztat – írja az MTI.

A külügyminiszter azt is mondta, Észak-Korea nem látná szívesen az ENSZ-nek az észak-koreai emberi jogi ügyekben illetékes jelentéstevőjét, Marzuki Darusmant.

Darusman többször is bírálta az észak-koreai jogsértéseket, és szerinte valószínűleg csak egy rendszerváltoztatás hozna megoldást az országban.