Orvosi bravúr: miközben a tüdejét műtötték, beszélgettek vele


Először végeztek el mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőműtétet Magyarországon.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Sebészeti Klinikája közleményben azt írta, hogy az április elején elvégzett operációig elképzelhetetlen volt, hogy olyan kockázatos és összetett sebészeti beavatkozásokat, mint a tüdő műtétet, ne mélyaltatásban végezzék el.

Az úgynevezett kulcslyuksebészeti eljárást Szabó Zoltán aneszteziológus, valamint Szántó Zalán és Szalai Gábor mellkassebész vezetésével végezték el, két emberen. Mindkét beavatkozásnál kombinált helyi érzéstelenítési módszerekkel és szoftver által vezérelt gyógyszeradagoló műszer segítségével érték el a betegek számára ideális, fájdalom- és stresszmentes állapotot.

Így a hagyományos altatásnál jelentősen gyorsabb műtéti előkészítés vált lehetségessé, hiszen a beavatkozás alatt nem volt szükség gépi lélegeztetésre, és nem kellett a betegeket a hagyományos mélyaltatás és izomműködés blokkolásával kapcsolatos veszélyeknek sem kitenni.

“Hihetetlen volt, hogy beszélgettünk a beteggel, miközben operáltuk” – idézték a közleményben Szántó Zalán mellkassebészt.

Hozzátették, az operáció utáni időszak a betegek számára komplikáció nélkül telt, rövid ápolási idő után hazamehettek – idézte a közleményt az MTI.