Világraszóló botrány: megerőszakolt és meggyilkolt egy nőt a szaúdi nagykövet – szabadon távozhat!

Abdulrahman Al Rassi szaúd-arábiai nagykövet Bukarestben megerőszakolta, majd szíjával megfojtotta Ioana Veliscu 25 éves román lányt. A holttestet a nagykövetség közelében levő tavacskába dobta, ott találta meg a rendőrség – tudatja a DélHir.

A fiatal nő részmunkaidőben dolgozott a szaúdi nagykövetségen, mint titkárnő. Egyébként orvostanhallgató volt.

A nyomozás során olyan tárgyi bizonyítékokat sikerült begyűjteni, amelyek egyértelműen alátámasztják Al Rassi bűnösségét. A gyilkost mégsem lehet letartóztatni és a bíróság elé állítani, mert diplomáciai mentességgel rendelkezik.

Pontosabban: előállítása csak abban az esetben válna lehetővé, ha a szaúdi kormány megvonná Al Rassitól a mentelmi jogot. A román hatóságok ezt követelték a szaúdiaiaktól.

A muzulmán világban azonban a nemi erőszak nem számít nagy bűnnek (ami ugyebár az Európát megszálló migránsok viselkedéséből is többször kiderült).

Szaúd-Arábia kiállt az erőszakoló nagykövet mellett. Lazăr Comănescu külügyminiszter kijelentette: a román kormány az előállt helyzet miatt megparancsolta a szaúdi nagykövetség komplett személyzetének, szedje a sátorfáját és 48 órán belül hagyja el az országot.

Ez nem az első súlyos botrány, amely a Romaniában tevékenykedő szaúdi diplomatákhoz kötődik. Egy évvel ezelőtt a szaúdi nagykövetség egyik alkalmazottja megerőszakolt egy román szobalányt, majd megfenyegette, hogy megöli, ha valakinek szól az esetről.

A bűncselekményre mégis fény derült, de a tettest nem lehetett letartóztatni – szintén a mentelmi joga miatt.