Több tagállam is kikelt az Eb javaslata ellen


Az Európai Bizottság szerdai javaslata értelmében menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) “szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában. A javaslattal szemben több ország is kikelt – írja az ATV.

Litvánia: A kvóta nyílt meghívó a migránsoknak

Litvánia számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata a menekültek automatikus elosztására a tagállamok között, és az nem képes megoldani a migrációs válságot – közölte szerdán a litván elnöki hivatal sajtóosztálya.

“A menekültek automatikus elosztási mechanizmusa egy sajátos, nyílt meghívót jelentene a migránsok számára, hogy korlátlanul jöhetnek Európába, és nem mozdítja elő az EU külső határainak védelmét”

– olvasható a közleményben, amely szerint Litvánia szolidaritást mutat a menekültek befogadásának kérdésében, de azt kizárólag “önkéntes alapokon” kész megtenni.

“Sem kötelező kvótákkal, sem pénzügyi szankciókkal nem lehet feltartóztatni a migránsáradatot”

– fogalmaznak a közleményben.

A korábban elfogadott egyszeri kötelező kvóta szerint Litvániának két éven belül 1105 embert kellene befogadnia Szíriából, Irakból és Eritreából. Közvélemény-kutatások szerint azonban a litvánok nagyjából 70 százaléka ellenzi befogadásukat.

Szlovákia nem fogja támogatni a javaslatot

Szlovákia nem fogja támogatni azt az Európai Bizottság (EB) által szerdán elfogadott javaslatot, amely úgynevezett “szolidaritási hozzájárulás” fejében tenné lehetővé az uniós tagállamoknak, hogy megtagadják a részvételt a menekültek automatikus elosztásában – jelentette ki Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a kabinet szerdai ülése után Pozsonyban.

A szlovák belügyminiszter – akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte – a valós helyzetet figyelmen kívül hagyó visszalépésként jellemezte a brüsszeli javaslatot. Rámutatott: a javaslattal olyan időben állt elő Brüsszel, amikor sikerült megállítani a Balkánon keresztül érkező migránsáradatot, és sikerült megegyezésre jutni Törökországgal is.

“Ezek olyan konszenzusok, amelyek a migrációs válság idején nagyon nehezen születtek meg, és ezeknek a nagyon érzékeny tárgyalásoknak közepette (az EB) egy olyan javaslatot tesz az asztalra, amely egyes dolgok tekintetében kilenc hónappal visszavinne minket az időben”

– fejtette ki a szlovák belügyminiszter. Rámutatott: a javaslat életbe léptetése még messze van, s annak útjában fognak állni az uniós tagállamok és az Európai Parlament (EP) is.

“Azt egyenesen kimondom most is, hogy Szlovákia nem fogja támogatni ezt a javaslatot”
– szögezte le Robert Kalinák. Megjegyezte: úgy gondolja, az EB által szerdán elfogadott javaslat a többi uniós tagországnál sem lel majd nagy támogatásra.

Lengyel belügyminiszter: Rossz és értelmetlen a rendszer
Az Európai Bizottság által szerdán javasolt automatikus menekültelosztási mechanizmus elfogadhatatlan, sérti az uniós tagállamok jogait – jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter.
Blaszczak egy szerdai varsói sajtóértekezletén “rossznak” és “értelmetlennek” minősítette a javasolt rendszert, mely szerint az Európai Unióba érkező menekültek automatikusan átirányíthatóak lennének egy túlterheltnek minősített tagállamból egy másik tagországba. “Ez sérti a tagállamok jogait” – szögezte le.
“Miféle elv ez, mely szerint egy adott államnak ki kell váltania azt, hogy nem fogad be menekülteket?” “Ennek semmi értelme”
Blaszczak hangsúlyozta: a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya – elődjétől eltérően – következetes lesz a menekültelosztási kvóták kérdésében. Ezzel arra célzott, hogy a Polgári Platform vezette kormány tavaly szeptemberben beleegyezett a 120 ezer menekült elosztását előirányzó egyszeri kvótába, melynek értelmében Lengyelországnak mintegy 7 ezer migránst kellene befogadnia 2017 végéig.

Blaszczakéhoz hasonló álláspontra helyezkedett Rafal Bochenek kormányszóvivő is, aki szerdán elmondta: az Európai Bizottság szerdai javaslata “bizonyos feszültségeket teremt”, a kötelező kvóták “megalapozatlanok”, és sértik a tagállamok szuverenitását.