Moszkva: Az an-Nuszra támadta az idlíbi menekülttábort


Az oroszok szerint nem bombatalálat, hanem rakétatámadás érte az idlíbi menekülttábort. Ilyen fegyverekkel az an-Nuszra Front rendelkezik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a támadásban 28-an haltak meg, köztük nők és gyerekek is.

Nem légicsapás érhette a szíriai Idlíb tartományban lévő menekülttábort a korábbi értesülésekkel ellentétben, hanem olyan rakéta-sorozatvetőkkel lőhették, mint amilyenekkel az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front rendelkezik a térségben – állította pénteken Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A menekülttáborról a közösségi hálózatokon nyilvánosságra hozott felvételeken hiányoznak a légicsapásokra utaló bombatölcsérek és más jelek – magyarázta Konasenkov.

Az orosz szóvivő leszögezte:

május 4-én és 5-én a menekülttábor térségében nem repültek sem orosz, sem más légi eszközök.
Konasenkov elmondta: a Szarmada település melletti menekülttábor elleni támadásról szóló értesülések a világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev és a Mariinszkij Színház csütörtöki koncertjével szinte egy időben láttak napvilágot, amelynek helyszíne a szíriai ókori romváros, Palmüra volt.

Konasenkov szerint emellett az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport honlapján, amelyre a média hivatkozott, nem közöltek értesüléseket légicsapásokról.

Az OSDH úgy tudja, hogy a menekülttábort ért támadásnak 28 halálos áldozata van, köztük nők és gyerekek. Egy másik aktivista csoport szerint a halottak száma meghaladja a harmincat.

mti