Torgyán 1 forintért venné vissza Kárpátalját

A kisgazdapárt néhai elnöke, Torgyán József a Blikknek adott interjút. Az egykori politikus a baracklekváros palacsinta mellett Kárpátalja visszaszerzéséről is beszélt a bulvárlapnak.

Torgyán elmondta, hogy bár fel akarja támasztani az FKGP-t, de ő ebben a „mocskos politikában” már nem kíván részt venni. Egyelőre azonban a méltó utódját sem találta meg, de Torgyán továbbra is optimista: a rendszerváltás hajnalán sem látszott megfelelő személy a Független Kisgazdapárt vezetésére, de aztán szerencsére váratlanul berobbantam a politikába.

A bulvárlapnak Torgyán elmondta, hogy Orbán Viktor anyósa és apósa Torgyán-rajongó volt akkoriban, és abban is biztos, hogy a vejük helyett inkább ő rá szavaztak.

A volt kisgazda politikus korábban azt javasolta, hogy Magyarország vásárolja vissza Kárpártalját az ukránoktól. Torgyán szerint ez a kérdés már 1991-ben is komolyan felmerült, de akkor Antall József nem élt ezzel a lehetőséggel. Ukrajna uniós csatlakozás előtt áll, egy orosz politikus szerint Kárpátalja minket illet, úgyhogy Torgyán József szerint nem reménytelen a helyzet:

“Szóval le lehetne ezt tárgyalni. És természetesen nem döntené romokba az államkasszát, mert névleges, mondjuk 1 forintos vételárért cserélne gazdát a terület.”

Az egykori politikus legnagyobb politikai hibájának nevezte, hogy 2000-ben nem vállalta el az államfői posztot. Torgyán ugyanakkor mégsem sajnálja, hogy nem lett államfő, mivel „már rég nem élne”, ha akkor elvállalja, ezt azonban nem volt hajlandó bővebben kifejteni.