Hangolódj Rá! Megmozdultak a kárpátaljai magyar doktoranduszok


2016. május 6–8. között mentor-mentorált találkozót szervezett a Momentum Doctorandus (MD), kárpátaljai magyar doktorandusz szervezet és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Hangolódj Rá! címmel. A találkozó a határon túli régiókban elsőként Kárpátalján valósult meg a Momentum Doctorandus közreműködésével.

Az MD az európai trendeket figyelembe véve kiemelt céljának tekinti a tudományok népszerűsítését, a tehetséggondozást, ezért az elmúlt négy évben a szervezet programjai között szerepelt többek között a tudománynépszerűsítő előadássorozatok megrendezése, illetve a kárpátaljai magyar középiskolások számára hasznosítható Felvételi Tájékoztató kiadvány szerkesztése és terjesztése.

A program hosszútávú célja, hogy a középiskolától kezdődően a doktori képzésig végig kísérjük és segítsük a kárpátaljai tehetséges fiatalok útját.

A Hangoldj Rá! című találkozó célja elsősorban a mentorok és a mentoráltak személyes találkozása volt. Emellett a résztvevő diákok megismerkedtek a kárpátaljai és a magyarországi tehetséggondozó műhelyekkel, a különböző ösztöndíj-lehetőségekkel, valamint a kárpátaljai diákszervezetek képviselőinek előadása nyomán a diákélettel is. Mindemellett a különböző oktatási intézményekből érkező tanulóknak lehetőségük nyílt az egymással való ismerkedésre, barátkozásra, továbbá az érettségi vizsgákon eddig szerzett tapasztalatok, élmények megosztására és természetesen a pihenésre is.

A programban résztvevők közül többen a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, a Péterfalvi Református Líceum, a Nagyberegi Református Líceum, a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum, illetve a Nagydobronyi Középiskola diákjai.

doktorandusz

A rendezvény szombati napján a résztvevő diákokat Kovály Katalin (az MD elnöke) és Hegedűs Zoltán (a HÖOK elnöki megbízottja) köszöntötte, kiemelve a program elsődleges célját, a tehetséggondozást. Ezt követően kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt, ahol bemutatták a MÁSZ Tehetséggondozó Szakkollégium, a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság, valamint az ArtTisza Művészeti Egyesület munkáját.

A délután folyamán a különböző ösztöndíjak ismertetése mellett a hallgatói élet szervezőinek segítségével a diákok betekintést nyertek a főiskolai, egyetemi élet mindennapjaiba, majd a Kézzelfogható természettudomány című előadás során különböző fizikai kísérletek szemtanúi, valamint elvégzői voltak. Az este filmvetítéssel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

N.I.