Főügyész lehet Lucenkóból


Második nekifutásra zöld utat nyitottak Jurij Lucenkónak arra, hogy beleülhessen a legfőbb ügyész székébe.

A kulisszák mögött már jó ideje hallani arról, hogy a Porosenko Blokk frakcióvezetője a legfőbb jelölt a főügyészi tisztségre. Kinevezése viszont nagy akadályba ütközött, mert ahhoz, hogy valakiből főügyész lehessen, előtte az adott hatóságnál kell évekig dolgoznia. Lucenkónak viszont nincs ilyen múltja.

Első nekifutásra a parlamentben két voks hiányzott a szükséges törvénymódosítás elfogadásához. Emiatt Petro Porosenko elnök lemondta londoni útját, hogy hatni tudjon a koalíció tagjaira, hiszen éppen neki a legfontosabb, hogy számára megbízható illető kerüljön oda.

A mai megismételt szavazás alapján az államfő sikerrel járt.

A főügyészségről szóló jogszabályt úgy módosították, hogy a vádhatóság első emberére vonatkozó kritériumoknak a volt belügyminiszter is megfelelhessen, aki egyébként Janukovics idején börtönben is ült hivatali visszaélés vádja miatt. Az elfogadott új jogszabály a főügyészség reformjának az elképzelését is tartalmazza.

Az egyértelműen Lucenkóra szabott törvényt heves vita, durva szóváltások és bekiabálások után 258 támogatószavazattal hagyta jóvá a 450 fős törvényhozás – olvasható a parlament oldalán.

Mindenki biztosra veszi, az elnök napokon belül benyújtja a parlamentnek Lucenko kandidatúráját, mert a főügyészt formailag a Ráda nevezi ki az államfő javaslata nyomán.