Videókapcsolattal csitítgatják egymást a kínai és az amerikai hadsereg vezetői


A tengeri konfliktusok elhárításáról és a kommunikáció javításáról egyeztetett videokapcsolattal létrehozott beszélgetésén Kína és az Egyesült Államok egy-egy magas beosztású védelmi tisztségviselője – tájékoztatott ma a kínai média. Az eset előzménye, hogy felélénkült a Dél-kínai-tengeren a két ország haderőinek tevékenysége, mert túl közel hajózott el egy amerikai hadihajó egy kétes státuszú kínai zátony mellett, amelyet a kínaiak szigetté építettek át.

Ennek előzménye, hogy a William P. Lawrence amerikai hadihajó a hét elején demonstratív közelségben hajózott el a kínai fennhatóság alatt álló dél-kínai-tengeri zátonyok, szigetek mellett. Kína erre válaszul vadászgépeket, egy felderítő repülőgépet és hadihajókat küldött a térségbe.

Fang Feng-huj, a Központi Katonai Bizottság tagja, vezérkari főnök azt hangoztatta csütörtöki megbeszélésén Joseph Dunforddal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, hogy a feleknek tartózkodniuk kellene olyan lépésektől, amelyek hátrányosak lehetnek a két ország és a két hadsereg közötti kapcsolatokra nézve.

Fang kijelentette, hogy országa nem hibáztatható a (dél-kínai-tengeri) régióban fokozódó feszültségért. “Nincs még egy ország a világon, amely olyan nagy értéknek tekintené a szabad hajózhatóságot a Dél-kínai-tengeren, mint Kína” – idézte a tábornokot a Hszinhua hírügynökség.

A jelentés szerint Dunford ugyancsak visszafogottságot szorgalmazott, és kifejezte az Egyesült Államok készségét arra, hogy intenzívebbé tegye a párbeszédet Kínával ezen a területen. Mint fogalmazott, a két félnek ki kellene alakítania egy kockázatkezelő mechanizmust, amely biztosítja a stabilitást a vitatott hovatartozású vizeken.

A kínai külügyminisztérium szóvivője korábban úgy fogalmazott, hogy a térségbeli békére és stabilitásra a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államok erőfitogtatása jelenti. A védelmi tárca ezzel egy időben a szabad hajózás jegyében végrehajtott amerikai akciót “súlyos provokációnak” minősítve kijelentette: ismét igazolva látják annak szükségességét, hogy katonai létesítményeket telepítsenek a szigetekre, megsokszorozzák járőrözéseiket, és növeljék védelmi képességeiket.

(mti)