Csaknem féléves csúcson a kőolaj ára


A Brent olajfajta hordónkénti ára tavaly november eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett hétfőn, majd kissé visszacsúszott a csaknem féléves csúcsról.

Hétfőn napközben a Brent ára 49,05 dollárra erősödött, november 4-ike óta a legmagasabb szintre drágult. Az olajfajtát 15 órakor 99 cent (2,07 dollár) emelkedéssel 48,82 dolláron jegyezték. A kőolaj áremelkedését az okozta, hogy a Goldman Sachs, amely eddig az egyik legborúlátóbb kilátásokat fogalmazta meg a kőolaj árával kapcsolatban, hétfőn

35 dollárról 45 dollárra javította fel a nyugati félteként irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta második negyedévi átlagárára vonatkozó előrejelzését.

Áremelő tényező volt továbbá, hogy a Goldman szerint Nigéria és Kanada termeléskiesése miatt a piacon deficit alakult ki kőolajból, a közel két éve tartó túlkínálat után. A Goldman Sachs szerint hosszabb távon azonban ez a deficit eltűnik, a jövő év első felében a piacon ismét túlkínálat lesz, mert az idei második félévben a WTI átlagára 50 dollár közelébe emelkedik, ami az olajkutatás és olajtermelés felfutását okozza. Emiatt a Goldman a WTI jövő évi átlagárával kapcsolatos becslését az eddigi 57,50 dollárról 52,50 dollárra csökkentette.

mti