Már működik a Romániába telepített amerikai rakétaelfogó rendszer


A romániai Deveselura az Aegis Ashore rakétavédelmi rendszert telepítették amerikaiak. Ha a radarok keleti irányból érkező, Európát fenyegető ballisztikus rakétát észlelnek, az Olt megyei katonai bázisról induló elfogórakéták még a levegőben megpróbálják megsemmisíteni.

A romániai deveselui 66. számú támaszpontot 2014 októbere óta az amerikai tengerészgyalogság vezeti. A támaszpont felépítése és felszerelése az Egyesült Államoknak 800 millió dollárjába került. A támaszponton komplex radarrendszer, továbbá 24 darab, SM-3-as elfogórakétával felszerelt ütegek vannak. Az óránként 9600 kilométeres sebességgel haladó rakéták robbanófej nélkül működnek. Vagyis az ellenséges célpontot az ütközés erejével semmisítik meg – írja a maszol.ro.

Az eredetileg hajókra tervezett Aegis rendszert az amerikai fegyveres erők megpróbálták szárazföldön is alkalmazni. Világszerte 103 Aegis elhárító rendszer létezik, de valamennyi a tengeren van, amerikai hajókra és rombolókra szerelve.

A szárazföldi támaszpontot először kísérletileg építették fel, valahol New Yersey-ben, majd utána szétszedték, és 156 konténerrel szállították Romániába.

A deveselui radar készenléti állapotban várja a Törökországban felszerelt radarrendszerről érkező jelzést. Azaz: ha Törökország környékén jelez a radar, akkor az elfogó rakéták Romániából indulnak el és 15 perc alatt oda is érnek, hogy megsemmisítsék az ellenséges rakétákat.

A Strarfor elemző intézet szerint a deveselui rakétarendszer inkább csak szimbolikus jelentőségű. Kis számú rakéta megsemmisítésére alkalmas csak. Ráadásul nem lenne képes elhárítani egy Oroszországból kilőtt, Európa ellen irányuló rakétatámadást.