Japánba látogat Putyin


Végre megoldódhat a Kuril-szigetek területi hovatartozásának kérdése. A japán Hokkaido szigete és a Kamcsatka-félsziget között található szigetcsoport a második világháború vége óta orosz kézen van – tudta meg a magyaridok.hu.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az év végén Japánba látogat, közölte Jurij Usakov orosz elnöki szóvivő. Bejelentése japán sajtóforrások szerint azt sugallja, hogy végre megoldódhat a Kuril-szigetek területi hovatartozásának kérdése. A

japán Hokkaido szigete és a Kamcsatka-félsziget között található szigetcsoport a második világháború vége óta orosz kézen van, annak ellenére, hogy Japán magának követeli a négy, legdélebbi részen lévő szigetet.

A területi konfliktus miatt a két állam máig nem kötött békeszerződést. A dél-ukrajnai Krím félsziget 2014-es orosz annektálása után – amelyet Japán és a nyugati nagyhatalmak elítélnek – a tárgyalások gyakorlatilag zsákutcába kerültek.

Az orosz Interfax hírügynökség hamar eloszlatta a japán reményeket, értesüléseik szerint Moszkva és Tokió egyre szorosabb gazdasági együttműködése és a konfliktus megoldása között nincs kapcsolat. A The Japan Times hírportál ezzel szemben arról számolt be, hogy Putyin érkezése egy az egyben a szigetcsoport területi hovatartozásáról szól.

Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy Abe Sinzó japán miniszterelnök és az orosz elnök még a tervezett látogatás előtt tárgyalóasztalhoz ül a Vlagyivosztokban megrendezendő második Keleti Gazdasági Fórumon.

Az elnöki tanácsadó szerint a két ország vezetése szeptemberben a „messzemenő és széles körű” együttműködési lehetőségekről fog tárgyalni. Sajtóértesülések alapján Putyin japán útjára a fórumot követő hónapokban kerül sor.