Robbanóövben aludt, és amikor érte jöttek, felrobbantotta magát


Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet törökországi vezetője, Yunus Durmaz robbantotta fel magát a csütörtök esti rendőrségi rajtaütés során a délkelet-törökországi Gaziantepben – számolt be a szombati török sajtó.

A Vatan című napilap értesülései szerint Durmaz az utóbbi napokban robbanóövvel a testén aludt, mivel attól tartott, hogy a rendőrség elkapja.

Durmaz este 8 órakor észrevette, hogy a terrorelhárítás egységei közelítenek háza felé, ezért felment a tetőre, és ott hozta működésbe a detonátort. Üvegszilánkok szóródtak az utcára, a közeli házak ablakai betörtek, a bejárati vasajtó és az épület előtt álló autó megrongálódott.

Az akcióban a rendőröknek sikerült élve elfogniuk az öngyilkos merénylő testvérét, a szintén IÁ-tag Haci Ali Durmazt. Az épületben volt még Yunus Durmaz felesége és két kisgyermeke is. A ház legalsó szintjén tartózkodtak, ezért menekültek meg.

A Habertürk információja szerint a hatóságok az épületben 250 kilogramm robbanóanyagot találtak.

Először a családtagok igazolták az elkövető kilétét, majd DNS-teszttel is megerősítették Yunus Durmaz személyazonosságát.

Samil Tayyar, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) gaziantepi képviselője Twitter-fiókján azt írta: „Gaziantepben épp az Antalyaspor játszik fontos labdarúgó-mérkőzést, a merénylő a várost akarta vérbe borítani, a rendőrség súlyos katasztrófát előzött meg.”

A Milliyet értesülése szerint Durmazék Gaziantepen belül minden hónapban különböző kerületekbe költözve bujkáltak.