Ukrajnában a gyógyszerek 70 százaléka hatástalan


A Legfelsőbb Tanácsban kijelentették, hogy a legtöbb gyógyszernek a patikák polcain valójában nincsenek gyógyhatásai, az orvosok nem rendelkeznek teljes információval a készítményekről – írja a Vesztyi-re hivatkozva a Karpatinfo.

Megoldás a problémára hogy, kötelezik a gyártókat, tegyék közzé a klinikai kutatások eredményeit, ezt a törvénytervezetet már napirendre is tűzték.

Jelenleg a klinikai tesztek eredményei nem publikusak. A szakértők azt mondják, hogy ez kétségeket ébreszt több gyógyszerrel kapcsolatban, nincs rá bizonyíték, hogy valóban hatásosak a betegségekkel szemben. A képviselők azt mondják, nem lehet hinni sem a címkének, sem a reklámnak, sem pedig az utasításoknak, semmi olyannak nem lehet hinni, ami ki van nyomtatva és nincs bizonyítva tudományos adatokkal

„70 százalékát a polcokon található gyógyszereknek Európában nem használják gyógyításra, ezek nem gyógyítják a betegséget, csupán a betegség szimptómáit kezelik. Például az influenza elleni gyógyszerek, porok, teák, cukorkák magát a vírust nem pusztítják el. Az összetételük főképpen paracetamol, csak a lázat csökkentik. Paracetamolból napi 1 grammnál többen nem szabad a szervezetbe juttatni, ellenkező esetben a vese működésében nehézségek merülnek fel”

– mondja a tervezet egyik előkészítője, a volt egészségügyi miniszter, Oleh Muszij.

Jelenleg fura módja van a gyógyszertesztelésnek Ukrajnában:

szerződés kötnek a gyógyszergyártó cégekkel, és az orvosoknak kiadják az új készítményt. Csak azokon a betegeken próbálhatják ki, akik írásban beleegyezésüket adták ehhez.

„Európában ezek az információk publikusak, nálunk viszont semmi sem világos. Ez viszont nagyon fontos tényező a tekintetben, hogy javasolhatjuk-e a készítményt a betegnek, vagy pedig ajánljunk-e másikat.”

– mondja Tatyana Behtyajeva képviselő, volt szakorvos.

Számtalan gyógyszerről derülhet ki, hogy nem megfelelő és akár be tilthatják a forgalmazását. Nemrégiben megtiltották a Doktor Mom nevű gyógyszer árusitását – adta hírül a Karpatalja.ma. A gyógyszer nagy mennyiségben tartalmaz propilhidroxibenzoátot, ami allergiás reakciókat válthat ki, emiatt a készítményt kivonják a forgalomból, visszajuttatják a gyártóhoz vagy megsemmisítik.

Karpatinfo/Karpatalja.ma nyomán