(Ismét) zászlót bontottak a kurucok


1703. május 21-én Mezőváriban és Tarpán, egy nappal később Beregszászban bontották ki a kuruc felkelés zászlóit. Ezen a következő felirat szerepelt: Cum Deo pro Patria et libertate, azaz Istennel a hazáért és a szabadságért – emlékeztet a KISZÓ.

Esze Tamás csapatának vakmerő tette a tiszaháti felkelés, majd a Rákóczi-szabadságharc kezdetét jelentette. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet évek óta nagyszabású rendezvénnyel idézi fel a történelmi pillanatot a Vérke-parti város főterén. Idén a korhű ruhákba öltözött salánki hagyományőrzők felvonulása utalt a kezdetekre, majd elhangzott II. Rákóczi Ferenc brezáni kiáltványa.

– Hagyományőrző csapatunkkal minden évben végigjárjuk ezt az útvonalat. Most érkeztünk Mezőváriból, ahol már kibontottuk a zászlókat. Felolvasuk a brezáni kiáltványt, melyet II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós azért írt, hogy az ország népét harcra hívják – mondta Kész Barnabás, a salánki hagyományőrzők vezetője.

A rendezvényen többek mellett részt vett Nagy Klára, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kapcsolattartási Főosztályának kárpátaljai referense, Szalipszki Endre, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Lóga Nagyezsda, Beregszász alpolgármestere. Kudlotyák Krisztina köszöntőjében emlékeztetett, május 12-én Brezánban kezdték el a Rákóczi-kultusz felelevenítését.

– A zászlóbontás az újrakezdésre is utal. Évről évre ezt az újrakezdést akarjuk demonstrálni Beregszászban, s azt szeretnénk, ha ehhez egyre többen csatlakoznának. Reméljük, jövőre igazi városnappá változik a rendezvény – mondta a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet vezetője.

A főtéri ünnepség a tiszapéterfalvai Kokas-banda fellépésével ért véget. Ezt követően a jelenlévők átvonultak Esze Tamás mellszobrához, hogy elhelyezzék a tisztelgés koszorúit.