Lezuhant egyiptomi gép: Hangfelvételt hoztak nyilvánosságra


A múlt héten, máig tisztázatlan körülmények között lezuhant EgyptAir 804-as járatának egyiptomi pilótája a fedélzeten keletkezett füst miatt kapcsolatot létesített a légiforgalmi irányító központtal. Azt mondta azonnal megkezdi süllyedést – írja a Mirror francia légiközlekedésben jártas forrásokra hivatkozva – írja az ATV.

Shoukair kapitány körülbelül hét percig egyeztetett az irányítókkal, amely tulajdonképpen egy vészhívásnak felelt meg a névtelenséget kérő szakértők szerint. A francia M6 televíziós csatorna arról számolt be, hogy a pilóta sürgősen csökkenteni kezdte a repülési magasságot, hogy elolthassák a füstöt okozó tüzet. Egy ilyen manőver azonban drámai változást okozhat az utastér légnyomásában, ami nagyon veszélyes lehet.

A görög védelmi miniszter, Pano Kammenos szerint az utasszállító váratlanul 37 ezer lábról 15 ezer lábra zuhant, majd ahogy belépett az egyiptomi légtérbe, Karpathos görög szigeténél, hirtelen keleti irányba 90 fokos kanyart vett, és körkörös mozgásban zuhanni kezdett.

Kiszivárgott adatok szerint a gép fedélzete a zuhanás pillanatában teljes egészében lángolt, ami műszaki meghibásodásra utalhat. Órákkal a gép eltűnését követően voltak olyan hírek, hogy a pilóta vészjelzést adott le, ezt azonban az egyiptomi hadsereg és az EgyptAir légitársaság cáfolta.
Az újabb információk tükrében egy esetleges terrortámadás esélye egyre kevesebb, azonban a szakértők még nem zárták ki teljes egészében.

A görög polgári légi hatóság szerint a pilóta jó kedélyű volt és görögül köszönt az irányítóknak. Azonban a repülőgépből jövő adatok szerint néhány perccel mielőtt végleg megszakadt volna kapcsolat a földi irányítással füst terjengett a pilótafülkében és mellékhelységben. Ezekről szóltak az utolsó üzenetek a lezuhanás előtt.