Porosenko: ahogy Szavcsenkót kiszabadítottuk, úgy hozzuk vissza a Krímet és a Donyec-medencét is


Ahogy Kijev hazahozta Nagyija Szavcsenkót Oroszországból, úgy állítja vissza Ukrajna szuverenitását a Krím félsziget és a Donyec-medence fölött – fejezte ki meggyőződését Petro Porosenko elnök szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyet hivatalában az orosz fogságból kiszabadult ukrán pilótanővel közösen tartott.

Az államfő Arany Csillag érdemrenddel és Ukrajna Hőse elnevezéssel tüntette ki a csaknem két év fogság után hazatért katonanőt. Köszönetet mondott az Ukrajnát támogató államoknak a Szavcsenko hazatérése érdekében tett erőfeszítéseikért, külön kiemelve Angela Merkel német kancellár, továbbá Francois Hollande francia és Barack Obama amerikai elnök hozzájárulását.
Porosenko felhívta a figyelmet arra, hogy vannak még ukrán állampolgárok orosz fogságban. Ígéretet tett, hogy mindent elkövet a kiszabadulásukért.

Nagyija Szavcsenko a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy továbbra is készen áll harcolni Ukrajnáért. Köszönetet mondott az ukrán népnek a támogatásért, megjegyezve, hogy ha a nép nem áll ki érte, a politikusok semmit sem tettek volna.

“Nyilvánvalóan ez a demokrácia lényege, az, hogy a nép szót emel, és meghallják” – tette hozzá.

mti