Dél-Oszétia jövőre halasztja az Oroszországhoz való csatlakozás lehetőségéről tartandó népszavazást


Grúzia egyoldalúan elszakadt északi tartományában, Dél-Oszétiában az idei évről a jövőre tartandó elnökválasztás utánra halasztják a népszavazást arról, hogy a helyi alkotmány lehetővé tegye-e a terület csatlakozását az Oroszországi Föderációhoz – közölte csütörtökön közös közleményben Leonyid Tyibilov, a köztársaság elnöke és Anatolij Bibilov, a helyi törvényhozás elnöke.

Tyibilov áprilisban még arról beszélt, hogy a népszavazást még augusztus előtt meg fogják tartani, ám – a változás hivatalos indoklása szerint – mind kormányzati intézmények, mind a lakosság részéről felhívások hangzottak el a halasztás mellett.

A tervezett népszavazás a déloszét alaptörvény 10. cikkének módosításáról szólna. Ez arról rendelkezik, hogy a köztársaságnak jogában áll szövetségre lépni más államokkal, és hatásköreinek egy részét átadni a szövetség szerveinek.

A népszavazásnak azt kellene eldöntenie, hogy az elnök kapjon-e felhatalmazást – a helyi parlament jóváhagyásával – arra, hogy kérje Oroszországot a kaukázusi köztársaság befogadására.

Dél-Oszétia 1991-ben egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Grúziától, amelyet Moszkva a 2008-as grúz-orosz villámháborút követően elismert. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tavaly márciusban, amikor Oroszország határegyezményt kötött a köztársasággal kijelentette: Moszkva nem készül arra, hogy elcsatolja Grúziától Dél-Oszétiát.

mti