Tíz új kárpátaljai határátkelő megnyitását kéri Moszkal Kijevtől


Tíz nemzetközi határátkelőhely Kárpátalján történő megnyitásához kéri az ukrán külügyminisztérium támogatását Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója.

A megyevezető levélben fordult Pavlo Klimkin külügyminiszterhez, azt kérve tőle, hogy segítse elő tíz új nemzetközi átkelőhely megnyitását a megye Romániával, Magyarországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal közös határszakaszain. Moszkal szerint Kárpátaljának nem állnak rendelkezésére a határátkelőhelyek létesítéséhez szükséges források, ezért a feladat megoldásához szüksége van mind Ukrajna, mind az érintett szomszédos államok külügyminisztériumainak a támogatására – adta hírül pénteken a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata.

A közlemény szerint Moszkal az ukrán-román határ kárpátaljai szakaszán négy, az ukrán-magyar határon három – Nagypalád és Nagyhodos, Badaló, Vári és Szatmárcseke, Tiszakóród, valamint Szalóka és Tiszaszentmárton között -, az ukrán-szlovák határon két, míg az ukrán-lengyel határon egy átkelőhely megnyitását javasolja.

A kormányzó az ukrán külügyi tárcavezetőt arra is emlékeztette, hogy

átfogó fejlesztésre szorul az Asztély és Beregsurány közötti ukrán-magyar, valamint az Ungvár és Felsőnémeti között működő ukrán-szlovák átkelőhely.

Kárpátalja kormányzója levelében jelezte, hogy az új átkelőkről a szomszédos államokkal elvi megállapodások születtek, hiszen azok megnyitásában mindegyik fél érdekelt, mert jelentős lökést adhatnak a határ menti régiók gazdasági fejlődésének. Rámutatott: a cél megvalósítása érdekében a kétoldalú megállapodásokat kormányközi szerződésekkel kell megerősíteni.

Közben az ukrán kormányfő elrendelte, hogy augusztus 1-től szigorítsák a vámvizsgálatot a határátkelőkön. A rendelet értelmében az árukészlet átvizsgálásáról fénykép és videofelvétel készül majd, továbbá szkennereket fognak elhelyezni, hogy fixálják a határra való megérkezést és annak elhagyását.

mti/KH