Merőben átalakulhatnak az ukrajnai autóárak


Mint arról már írtunk, a képviselőtestület elfogadott egy törvénymódosítást, ami sokszorosan csökkenti a külföldről behozott gépjárművek vámügyi adóját. Ahhoz azonban, hogy a jogszabály a gyakorlatban is működjön, azt még alá kell írnia Petro Porosenko elnöknek is. Az autósoknak jó hírt jelentő módosítás kidolgozásában tevőleges szerepet játszott két kárpátaljai honatya is, Luncsenko Valerij és Horváth Róbert.

Amennyiben életbe lép a törvénymódosítás,

a 1,5 literes űrtartalmú motorokkal ellátott személyautók behozatali adója a jelenlegi 1761 euróról 94-re csökken, ami 17-szeres különbség. A 2 literes, nagyobb teljesítményű kocsiknál 10-szeres lesz a csökkenés. 4880 euróról 534-re mérséklődik az adó.

Ám ezek az új szabályok csak az Euro 5-ös kategóriába tartozó járművekre lesznek érvényesek, ami voltaképp az 5 évesnél fiatalabb autókra vonatkozik csupán.

Ma még egy ilyen kocsi ára Nyugat-Európában átlagosan 10 ezer euró alatt mozog, ám a teljes körű ukrajnai regisztrációja olyan 7 és 10 ezer euró körüli összeget emésztett fel, azaz gyakorlatilag megduplázódott az ára, ha valaki ukrajnai rendszámokkal szeretett volna ezeken közlekedni. Az új rend szerint a regisztráció most már csak 2,5 ezer euró körüli összegbe fog kerülni.

A változások nyilván hatással lesznek az Ukrajnában forgalmazott újautók áraira, valamint a használtautó piacra is. Ezenkívül a törvénytervezet kidolgozói azt is remélik, hogy sok autós, aki ma még lengyel, szlovák rendszámú autókkal közlekedik, és ötnaponta kénytelen a határra járni tranzitálás céljából, a változtatás életbe lépése után hivatalosan is forgalomba helyezi Ukrajnában a kocsiját. Szakértők szerint nagyon sokan elindulnak most Európába, ahol az itteni árakhoz képest jóval olcsóbban vehetnek minőségi gépjárművet maguknak. Sietniük is kell majd, hiszen a kedvezményes forgalomba helyezés új szabályai legfeljebb csak 2018 végéig maradnak érvényben.

A változtatással a büdzsé bővülésére is számítanak a törvényalkotók. Becslések alapján évi 1,2 milliárd hrivnya folyhat be az államkasszába az autók behozatala utáni vámjövedelmekből.