Aleppóban bombázták a felkelőket a szír kormányerők az oroszokkal

A felkelők állásait bombázták a szír kormányerők az orosz légierővel közösen, egyes hírek szerint legalább 32-en haltak meg.

Szokatlanul kemény légicsapásokkal támadta a szíriai és az orosz légierő Aleppó felkelők kezén lévő területeit vasárnap, a támadásokban legalább 23 civil vesztette életét – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet.

Az OSDH értesülései szerint Aleppó felkelők kezén lévő keleti részén több tucatnyi hordóbombát dobtak le helikopterekről sűrűn lakott térségekre. Egy polgárőr szerint legalább 32-en haltak meg Aleppó felkelők által ellenőrzött területein, a legsúlyosabb csapásokat elszenvedett Katrdzsi körzetben 18 holttestet találtak a földdel egyenlővé tett épületek alatt.

“A bombázások sűrűn követték egymást a hétvégén, és minden egyes nappal egyre rosszabb a helyzet. ez volt az utóbbi időszak legrosszabb néhány napja”

– mondta Bebarsz Misal, a polgárőrség tagja.

Az állami média tájékoztatása szerint a felkelők több rakétát lőttek ki vasárnap Hamadanijára és Mídanra, amivel legalább húsz ember életét oltották ki. Szombaton 24 civil vesztette életét a kormány által ellenőrzött negyedekben a felkelők támadásaiban. Egy hónapnyi viszonylagos nyugalom után csütörtökön a felkelők és a kormányerők is újrakezdték az ellenfél által ellenőrzött területek támadását Aleppóban.

A felkelők városból kivezető egyetlen kijárata csütörtöktől fogva gyakorlatilag zárva van a damaszkuszi kormány folyamatos bombázásai miatt, a kormányerők ezzel mintegy 200 ezer embert vontak teljes ostromgyűrűbe.

A korábban kétmillió lakosú, nagy múltú Aleppót eddig több százezren hagyták el a könyörtelen támadások miatt. A város feletti teljes ellenőrzés megszerzése komoly előnyt jelentene az oroszok által támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

mti