Piacot ért légitámadás Szíriában, sokan meghaltak


Legalább 17-en vesztették életüket hétfőn, amikor szíriai és orosz harci repülőgépek csapást mértek egy piacra az ország keleti felében lévő Deir ez-Zór tartomány al-Asára nevű településén – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Al-Asára nagyjából 60 kilométerre délkeletre fekszik Deir ez-Zór tartományi székhelytől. Az OSDH szerint nyolc gyerek is az áldozatok között van, s félő, hogy a halottak száma növekedhet, mert sok a súlyos sebesült. A nagyrészt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellenőrzése alatt álló tartomány más részeiben is voltak bombázások. A terrorszervezet tavaly március óta ostromolja Deir ez-Zór utolsó, kormányerők által ellenőrzött területeit.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azonban a nap folyamán tagadta, hogy orosz harci repülőgépek bombázták volna a piacot. “Az orosz légierő nem hajtott végre harci műveletet abban a térségben” – jelentette ki Konasenkov az Interfax orosz hírügynökségnek.
A damaszkuszi rezsim erői a múlt héten indítottak offenzívát a közép-szíriai Hamá tartományból az IÁ szíriai központjának számító Rakka tartomány ellen. A Rakkával szomszédos Deir ez-Zór tartomány köti össze a terroristákat Irakkal, ahol az IÁ ugyancsak nagy kiterjedésű területeket tart ellenőrzése alatt.

mti