A cseh cégek már fenyegetőznek


Csehországban több cég felhívta a kormány figyelmét, hogy ha a munkaerőhiány miatt továbbra is vissza kell utasítaniuk a megrendelések egy részét, akkor termelésüket átteszik külföldre.

Cseh vállalkozói körökben általános a vélemény, hogy a munkaerőhiányt a kormány nem kezeli súlyának megfelelően – írja egy elemzésre hivatkozva a Pénzcsinálók. A munkaadói és vállalkozói szövetségek konföderációja szerint több mint 300 csehországi cégnek mintegy 120 ezer új alkalmazottra lenne szüksége. A cégek elsősorban Ukrajnából, és más Európai Unión kívüli országból töltenék fel az üres állásokat, azt követelik a cseh kormánytól, hogy egyszerűsítse a külföldi munkaerő bejövetelét az országba. A kabinet hónapok óta mérlegeli a témát, a probléma megoldása érdekében azonban konkrét lépések nem történtek.

“Ukrajnában elegendő szabad munkaerő van, amely képes gyorsan alkalmazkodni a csehországi követelményekhez” – mondta Jan Wiesner, a konföderáció elnöke.

A cseh külügyminisztérium a sokasodó bírálatokra közölte, hogy a közeljövőben 4-5 személlyel megerősítik a cseh konzulátusi hivatalokat Ukrajnában.

“A vízum elintézése könnyebb lesz”

– reagált a vállalatok panaszaira Irena Valentová, a külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa. A tárca számításai szerint az idén ötezerre nőhet az ukránoknak kiadott munkaengedélyek száma, habár ennek sokszorosára lenne igény.

A legnagyobb hiány hegesztőkből, a különféle gépjavítókból, villanyszerelőkből, varrónőkből és gépkocsivezetőkből van. Az ukránokon és a szlovákokon kívül a cseh cégek legszívesebben vietnamiakat alkalmaznának – derült ki a felméréséből.