Nagyhatalomnak tartják hazájukat az oroszok


Az oroszok 75 százaléka úgy gondolja, hogy hazája nagy befolyású ország, a lakosság minden korábbinál nagyobb részének, 26 százaléknak pedig meggyőződése, hogy Oroszország már ma is a nagyhatalmak közé tartozik – derült ki az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből.

A megkérdezettek 49 százaléka szerint Oroszország a nagyhatalmi státust a közeli jövőben el fogja érni, 18 százalék pedig úgy véli, hogy ez lehetetlen. A válaszadók 38 százaléka szerint az ország számára prioritásnak kell lennie a szuperhatalmi státus visszaszerzésének, 10 százalék szerint pedig be kell kerülni a 10 legsikeresebb ország közé.

A Kommerszant című napilap internetes kiadásának ismertetése szerint miközben az oroszok korábban úgy vélekedtek, hogy a fejlett országok mezőnyéhez fejlett gazdasággal és erős hadsereggel lehet felzárkózni, ma inkább úgy gondolják, hogy ehhez elsősorban a jólét magas szintjét kell elérni.

Az állami VCIOM központ egy másik felmérése szerint az oroszok alkalmazkodtak ugyan a válság körülményeihez, de változást remélnek, például azt, hogy az őszi választások nyomán “új arcok” kerülnek be a parlament alsóházába.

 

Forrás: MTI