Der Spiegel: a Donyec-medencéből kezd kiáramlani a fegyver


Az ukrán katonák és rendőrök egyre újabb fegyverlerakatokra bukkannak, a szomszédos oroszországi megyében pedig nőtt a fegyveres bűncselekmények száma – írja Dzerkalo Tizsnya ukrán lapra hivatkozva a Kárpátalja hetilap.

E hét elején az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) bejelentette, hogy őrizetbe vettek egy francia állampolgárt, aki terrorcselekmények sorát készült elkövetni a labdarúgó Európa-bajnokság idején. A hír már-már valószerűtlenül szenzációs volt, végül Párizsban bejelentették, hogy vélhetően egy csempész került kézre, aki fegyvert szállított a terrorellenes művelet (ATO) övezetéből.

„Ugyanakkor Ukrajnában virágzik az illegális fegyverkereskedelem”

– írja Benjamin Bidder, a Der Spiegel cikkének szerzője, megjegyezve, hogy az ukrán rendőrség és a hadsereg hetente számolnak be felfedezett rejtekhelyekről, ahonnan Kalasnyikov-karabélyok, robbanóanyag, sőt gránátvetők kerülnek elő, melyek nyilvánvalóan az ATO övezetéből származnak.
Emellett a rendőrség szinte naponta tartóztat fel az állomásokon utasokat, akik fegyvert szállítanak a csomagjaikban. A német szemleíró szerint ezek az emberek nemritkán az önkéntes zászlóaljak harcosai, valamint katonák.

A robbanóanyagot szállító francia letartóztatását megelőzően a legbotrányosabb fegyvercsempészési eset 2016 februárjában történt. A SZBU munkatársai akkor Kijev közelében megállítottak egy gyalogsági harcjárművet (BMP), amelyből 85 kg robbanóanyag, 29 harckocsi-elhárító akna, 480 kézigránát, valamint harckocsi-elhárító gránátvető került elő.

A cikkíró megjegyzi, Ukrajnában az illegális fegyverek elszaporodását azzal magyarázzák, hogy nem kielégítő a fegyelem a hadseregben, illetve nem ellenőrzik megfelelően az önkéntes zászlóaljakat. Bidder rámutat: az ukrán katona fizetése 250 eurónak felel meg, a dandárparancsnoké 570 euró. A katonák néha rászánják magukat, hogy illegális fegyvereladással tegyenek szert egy kis „mellékkeresetre”.

Íme az ukrán hadsereg nem harci veszteségei

A terrorellenes művelet (ATO) kezdete óta eltelt két esztendő során az Ukrán Fegyveres Erők nem harci veszteségei 1294 katonát tettek ki, ezen belül 405 halála betegség következménye – jelentette ki Anatolij Matiosz, a legfőbb ügyész helyettese, katonai főügyész az 5 Kanal hírtelevízió műsorában, írja az Ukrajinszka Pravda ukrán újságra hivatkozva a Kárpátalja.

A Der Spiegel cikke szerint Moszkva szigorú ellenőrzést követel meg a lázadó fegyveresektől Donyeckben és Luganszkban, hogy az átadott fegyverek ne áramoljanak vissza illegális csatornákon az Oroszországi Föderációba. Azonban a rosztovi területi bűnüldöző szervek jelentése szerint 12,5 százalékkal nőtt a fegyveres bűncselekmények száma az oroszországi megyében.

Eközben az ukrán hírszerzés arról számol be, hogy a donyecki „feketepiacon” Oroszországból behozott fegyverek jelentek meg. Az orosz titkosszolgálatok ellenőrzéseket tartanak a Donyec-medencében Ukrajna ellen harcoló oroszországi alakulatoknál, s gyakran derül fény lőszerek és kézifegyverek hiányára.