Több száz tüntetőt öltek meg Etiópiában


Az etiópiai biztonsági erők több mint 400 tüntetőt öltek meg a kormányellenes tüntetések során – állítja a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet. A kormányzat sokallja a számokat.

A tüntetések tavaly novemberben kezdődtek, a helyi farmerek ugyanis attól tartanak, hogy a nagyszabású addisz-abebai építési tervek miatt kisajátítják a földjeiket. Addisz Abebát az oromo népcsoport földjei veszik körül.

A kormányzat elismeri, hogy haltak meg tüntetők, de szerintük „csak” 173-an vesztették életüket, köztük 28 rendőr és más állami tisztségviselő.

A HRW jelentésében viszont háromszáznál több áldozat neve szerepel; többségük diák volt. A 61 oldalas dokumentum több tízezer ember őrizetbe vételéről, őrizetesek megkínzásáról és megerőszakolásáról is beszámol. A New York-i székhelyű szervezet dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a biztonsági erők többször éles lőszert vetettek be a tiltakozók ellen.

A kormány ugyan januárban elvetette a bővítési tervet, a tiltakozási hullám azonban nem állt meg., csak csillapodott.

Hajlemariam Deszalegn miniszterelnök márciusban a parlamentben bocsánatot kért azért, hogy „nem figyelt oda a nép panaszára”, de visszautasította a felelősséget azért, hogy „egyes tüntetők erőszakcselekményei miatt halálesetek és rombolás történt”.

mti