Váratlanul Szíriába látogatott az orosz védelmi miniszter


Az orosz-szíriai katonai együttműködésről és a fegyveres csoportok elleni harcról folytatott megbeszélést Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szombaton Damaszkuszban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A helyi állami sajtó szerint Sojgu az orosz elnök, Vlagyimir Putyin utasítására érkezett a szíriai fővárosba. A látogatást nem jelentették be előzetesen.

Sojgu útján felkereste a Hmejmim szíriai orosz légi támaszpontot, ahol beszélt az ott állomásozó orosz pilótákkal és megszemlélte a bázist védelmező Sz-400-as rakétavédelmi rendszert.

Szíriában az amerikai és orosz segédlettel február 27-én lépett érvénybe tűzszünet, ami ugyan segített az ellenségeskedés csökkentésében, de több területen továbbra folytatódtak a heves harcok.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Frontre nem terjed ki a tűzszünet hatálya.

Közben az orosz és az amerikai védelmi minisztérium képviselői videokonferencián vitatták meg az orosz légierő szíriai tevékenységét – közölte szombaton Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. A tájékoztatás szerint a megbeszélésen elsősorban az orosz légierő június 16-i, a szíriai at-Tanfnál végrehajtott légicsapásáról volt szó. Az orosz repülőgépek támadásuk során az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló ellenzéki fegyveresek laktanyáját vették célba. Az amerikai hadvezetés aggodalmát fejezte ki a nemzetközi szövetségesek által támogatott, a tűzszünethez csatlakozó szíriai ellenzéki erők elleni orosz légicsapásokkal kapcsolatban.

mti