Kiterjesztik a földközi-tengeri flotta mandátumát


Az Európai Unió elkötelezett a mediterrán térség biztonsága mellett, ezért egy évvel meg fogják hosszabbítani és ki fogják terjeszteni az unió földközi-tengeri flottájának mandátumát – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Mogherini a tagországok külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozása előtt elmondta, hogy a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése érdekében távolabbi vizekre is kiterjesztik az Égei-tengeren tevékenykedő, Sophia elnevezésű haditengerészeti misszió műveleteit.

A flotta munkáját ki kell terjeszteni a líbiai felségvizekre is – jelentette ki -, nemcsak az észak-afrikai régió, különösen a líbiai stabilizáció érdekében, hanem a fegyverkereskedelem leállítása miatt is. Utóbbi az Iszlám Állam terrorszervezet gyengítését is szolgálná.

Mogherini arra is kitért, hogy a migrációs vita során megtárgyalják az afrikai Száhel-övezethez tartozó országok védelmének megerősítését is, amely – mint mondta – kedvező hatással lehet az Európa irányába induló migrációra is.

mti