Disznópásztorok őrzik az ukrán-magyar határt


Az országos 24-es csatorna oknyomozó stábja ismét elővette, és leporolta a Beregszászi járásban található hírhedt privatizált ukrán határszakasz ügyét. A tévések és az őket kísérő katonai ügyész éjszaka ukránul alig beszélő (vélhetően magyar nemzetiségű – a szerző) disznópásztorokba botlott a határövezetben.

A film csattanója, hogy a helyszínre kiérkező ukrán határőrök nem a két állítólagos kanászt, hanem a tévéseket és az ügyészt vegzálják.

Nem új keletű a történet, ahogy arról már mi is többször írtunk, a beregszászi járásban Beregdéda, Harangláb és Kaszony községek határában valaki, vagy valakik 134 hektárnyi határövezetben fekvő földterületet privatizáltak. Bő egy éve annak, hogy az ukrán-magyar zöldhatár nagyjából öt kilométer hosszan magánkézbe került. Az országos tévécsatornák oknyomozó műsoraiban korábban már többször is bemutatták a magánhatár, legutóbb a 24-es csatorna stábja Oleg Cicak katonai ügyésszel együtt járt a helyszínen.

A tévések arra voltak kíváncsiak, hogy változott-e valami az egy év alatt. A felvételek tanúsága szerint semmi, hisz a határszakasz továbbra is magánterület, amit a tulajdonos saját embereivel őriztet. Az éjszakai videón feltűnik két személy is, akik állításuk szerint disznókra vigyáznak. Kisvártatva a határőrök is megérkeznek, akik inkább a televíziósok igazolványaira és engedélyeire kíváncsiak, még azt is megkérdőjelezik, hogy a magát katonai ügyésznek valló személy az, akinek mondja magát.

Végül adategyeztetés címén elveszik az igazolványokat, majd felszólítják a stábot, hogy fáradjanak be az asztélyi határőrparancsnokságra. A történtek teljesen ledöbbentették a katonai ügyészt, aminek hangot is adott.