Az orlandói mészárlás felpezsdítette az amerikai fegyverpiacot

A hagyományok és a politikai erőviszonyok miatt megváltoztathatatlannak tűnik az Egyesült Államok fegyvertartási törvénye. A közvélemény egyre inkább a szigorítások felé hajlik, de a fegyverlobbi és a politika miatt nem valószínű, hogy változások lesznek.

Az Egyesült Államokban a fegyvertartás évszázados jogát az alkotmány első tíz kiegészítésének egyike rögzíti, így az „szent dolognak számít”, a módosításhoz minősített többségre volna szükség, amivel egyik párt sem rendelkezik a szenátusban; ez a legfőbb akadálya jelenleg bármiféle változtatásnak, mondta a közmédia műsorában Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A fegyverlobbi sakkban tartja a politikát
Hozzátette: jelentős anyagi erőforrásokkal és komoly beágyazottsággal rendelkezik a fegyverlobbi, amely képes befolyásolni akár a választás eredményét is olyan államokban, ahol szoros a demokrata és a republikánus jelölt közötti verseny.

Az emberek szigorítanának
Hangsúlyozta azt is: az Egyesült Államokban nem szigorúan pártállás szerint különülnek el a fegyvertartással kapcsolatos álláspontok. Ugrósdy Márton megjegyezte: a közvélemény inkább arra hajlik, hogy legyenek szigorítások, például a terrorizmussal kapcsolatba hozott emberek, az értelmi sérültek ne szerezhessenek fegyvert, de a politika és a fegyverlobbi „nem megy ez után”.

mti