Súlyos jégkárok Délvidéken is


Hatalmas mennyiségű eső és jég pusztított vasárnap éjjel a szentmihályi és a lukácsfalvi határban. A nagybecskereki községben négy jégelhárító állomás is van, ennek ellenére mégsem működtek az ítéletidő előtt! Néhány termelő 100 százalékos kárt szenvedett. A környéken, tehát, a bégaszentgyörgyi községhez tartozó Torontáltordán is kétharmados károkat okozott az ítéletidő – közölte a Delhir.

A jégfelhő 2 kilométer szélességben és csaknem húsz kilométer hosszan mindent tönkretett. A lukácsfalvi gazdáknak most némileg szerencséjük volt, de a hatalmas mennyiségű víz elárasztotta a kerteket.

A bánáti konyhakertészek nem biztosították le a termésüket, így nem számíthatnak kártérítésre. A nagybecskereki kárfelbecslő bizottság folyamatosan jegyzi fel a károkat. A termelők szerint a jégvédelmi rendszert kellene fejleszteni és felelősségteljes személyekkel irányíttatni azt.

A dél-bánáti Pancsován volt a legkritikusabb a helyzet, teniszlabda nagyságú jég hullott, jelentős károkat okozva a szabad ég alatt hagyott autókban. Szinte azonnal darabokra törte a járművek üvegeit, behorpasztotta a karosszériát.

Belgrádban is heves esőzések voltak, utcákat öntött el a víz, fákat csavart ki a viharos szél, tetőket bontott le.

A délnyugati áramlattal a Földközi-tenger és Észak-Afrika felől érkező meleg levegő következtében alakulnak ki ilyen viharok. A globális felmelegedés következtében pedig egyre gyakoribbá váltak az ilyen időjárási jelenségek.

A Köztársasági Hidrometeorológia Intézet jelentése szerint a következő néhány napban is, ha nem is ekkora intenzitással, de esetenként számolni kell helyi záporokkal, zivatarokkal.