A nemzetközi Duna-napot ünneplik a Tiszán


Szakmai előadásokkal és szabadidős programokkal ünneplik Magyarország és Ukrajna vízügyi szervezetei a nemzetközi Duna-napot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakóródon kedden.

A Tisza közepén, egy hajón megtartott ünnepélyes megnyitón Somlyódi Balázs, az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) főigazgatója elmondta, a nemzetközi Duna-napot 2004 óta minden évben június 29-én rendezik meg a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság kezdeményezésére. A rendezvény célja, hogy a folyó menti országok rendszeresen megemlékezzenek a Duna természeti értékeiről.

A tavalyi megemlékezés a magyar vízügy számára különleges esemény volt, mivel a Duna ünnepére készült el Magyarország nemzeti vízstratégiája, a Kvassay Jenő-terv, idén pedig visszatértek a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény eredeti célkitűzéseihez – fogalmazott a főigazgató.
Somlyódi Balázs a magyar-ukrán vízügyi együttműködést példaértékűnek nevezve emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évtizedben számos árvízi és belvízi esemény erősítette a két ország vízügyi szervezeteinek kapcsolatát, amelynek keretében Magyarország több száz millió forint értékű műszaki segítséget nyújtott Ukrajna számára.
A káresemények megelőzésén és megoldásán túl remek az együttműködés más területen is, ezt bizonyítja például a távmérő állomások közös üzemeltetése, vagy a közösen megalkotott és kidolgozott lokalizációs tervek, illetve árvízvédelmi fejlesztési elképzelések – mondta az OVF vezetője, megerősítve, egyaránt közös a felelősség a vizek természetes állapotának és értékének fenntartásában.

Irina Ivanyivna Ovcsarenko, Ukrajna Állami Vízgazdálkodási Bizottságának megbízott elnöke köszöntőjében kiemelte, Európa második leghosszabb folyóját ünneplik szerte a kontinensen, ez számos nemzetet köt össze. A Tisza két partján lévő hallgatósághoz szólva elmondta, Ukrajnában 27 ezren dolgoznak a vízgazdálkodási ágazatban, munkájukkal pedig hozzájárulnak a sikeres árvízi védekezéshez és az egyezmények létrejöttéhez.

Ivan Zavadsky, a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) főtitkára az eseményen arról beszélt, a tiszai és dunai határvízi együttműködés mindenképp szükséges azoknak az országoknak, amelyek a folyók vízgyűjtőin osztoznak.
A tiszakóródi ünnepség további részében főzőversenyen, zenei koncerteken és tiszai sétahajózáson vehettek részt az érdeklődők, akik átlátogathattak a Tisza kárpátaljai oldalán rendezett programokra is.

mti