A szíriai felkelők új frontot nyitottak az Iszlám Állam ellen


Új frontot nyitottak a szíriai felkelők kedden az Iszlám Állam (IÁ) ellen – közölte a milíciák egyik névtelenül nyilatkozó katonai parancsnoka.

A felkelők csapatai az iraki határhoz közel a szélsőségesek kezén lévő al-Bukamal ellen indítottak hadműveleteket, amely települést az Egyesült Államok által támogatott erők is támadják északról. Al-Bukamal elfoglalása akadályozná az Iszlám Állam csapatmozgásait a dzsihadisták 2014 nyarán kikiáltott kalifátusának iraki és szíriai területei között.

“Az Új Szíria Hadsereg, illetve a Hitelesség és Fejlődés Front al-Bukamal felszabadítására irányuló művelete megkezdődött”

– jelentette be a katonai parancsnok.

Az Új Szíria Hadsereg (ÚSZH) nagyjából másfél éve alakult meg, amikor az IÁ kiszorította a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen lázadó erőket Kelet-Szíriából, és az iraki Moszul elfoglalását követően 2014 közepén kiterjesztette uralmát.

Az ÚSZH támogatást kapott a Washington vezette terrorellenes szövetségtől, amely az IÁ-t támadja szíriai és iraki területein. Ebben a hónapban a szövetség magasabb fokozatba kapcsolt Szíriában az IÁ elleni küzdelemben, ennek keretében a milíciák egy koalíciója – amelynek tagja a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet is – nagyszabású offenzívát indított a szélsőségesek ellen az észak-szíriai Manbídzs városában.

mti