Hamarosan tárgyalni fog Oroszország és a NATO


Újabb tanácskozást kell tartani a NATO és Oroszország között nem sokkal a varsói NATO-csúcs után a párbeszéd javítása és a lehetséges katonai incidensek elkerülése végett – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

A főtitkár hangsúlyozta: a NATO-Oroszország Tanács fontos szerepet játszhat a párbeszéd felvételében és a katonai jellegű lépések “kiszámíthatóságának növelése” terén.
Elmondta, hogy a tervezett találkozó legfontosabb témái között szerepel majd az “átláthatóság” kérdése annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a váratlan katonai akciók és az esetleges válaszlépések.

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy a varsói csúcson várhatóan konkretizálják a szövetség keleti szárnyának megerősítését.

Moszkva viszont a NATO-Oroszország kapcsolatokat intézményesítő, 1997-es alapító okiratra hivatkozva tiltakozik az ellen, hogy a kelet-közép-európai térségben megerősítsék az észak-atlanti szövetség katonai jelenlétét. A dokumentum értelmében ugyanis a felek tartózkodnak attól, hogy újabb jelentős és állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben.

mti