40 ukrán katona holttestére bukkantak


A Donyeck megyei Szladkoe település közelében 40 ukrán katonai egyenruhát viselő holttestet találtak – tájékoztatta kedden a donecki hírügynökséget Eduard Baszurin. A donecki felkelők parancsnoka szerint az ukrán vezetés megpróbálja eltussolni a kelet-ukrajnai veszteségeit, állítása szerint még csak el sem temetik a katonáikat.

A harcok közben folytatódtak a terrorellenes hadműveletek (ATO) helyszínén. Az ukrán hadsereg jelentése szerint a felkelők a donyecki, mariupoli és luganszki irányvonalon is tüzet nyitottak rájuk. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt összesen 63-szor nyitottak tüzet az ukránok állásaira. A felkelők 120 mm kaliberű aknavetőket, tüzérséget és nagy kaliberű fegyvereket is bevetnek.

A Luganszki Népköztársaság (LNR) jelentése alapján pedig az ukrán hadsereg 18-szor nyitott tüzet a Népi Milícia állásaira. Tűz alá került Logvinovo, Lozovoe, Hrjascsevka, Beregovoe, Kalinovka, Szokolniki, Sztanyica Luganszkaja is tűz alá került. A luganszi felkelők nem szenvedtek veszteséget.

A Donyecki Népköztársaság (DNR) szokatlanul nagymennyiségű tűzszünet sértésről jelentett. Bár az ATO-központ sajtóosztálya szerint az ukrán hadsereg nem válaszolt a provokációkra Eduard Baszurin, a donyeckiek parancsnoka szerint az ukrán hadsereg katonái egy nap alatt összesen 483-szor nyitottak tüzet a DNR területére. Az ukránok 152 mm kaliberű tüzérséget, 120 mm kaliberű aknavetőket, BMP-t és lőfegyvereket is használt a felkelők ellen. Tűz alá került Donyeck északi és nyugati határterülete, Szpartak, Gorlovka, Jaszinovataja és Zajcevo is.