Bolti lopás miatt bukott le az Iszlám Állam felderítője Németországban


Letartóztatták a tavaly novemberi párizsi támadások elkövetőinek feltételezett cinkosát Németországban. A terroristák megbízásából felmérte a balkáni migrációs útvonalat. Az ügyészség szerint a 20 éves algériai állampolgár az Iszlám Állam terrorcsoport tagja, és kapcsolatban állt a párizsi támadások szervezőjével, Abdelhamid Abaaouddal.

A hírszerzési információk alapján megállapították, hogy 2014 szeptemberében hazájából Törökországon keresztül Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz, és fegyveres kiképzést kapott. Abaaoud 2015 júniusában megbízta, hogy tanulmányozza a határellenőrzési gyakorlatot és az embercsempészeti lehetőségeket a balkáni migrációs útvonalon. Még abban a hónapban Szíriából Törökországon, Görögországon, Szerbián és Magyarországon keresztül Ausztriába utazott. Közben folyamatosan tájékoztatta megbízóját az úton szerzett tapasztalatairól.

A férfi kapcsolatban állt Ayoub El Khazzanival is, aki 2015 augusztusában lövöldözött a Thalys szuperexpressz egy Párizs és Amszterdam közötti járatán. Őt főleg arról tudósította, hogy miként juthat el Törökországból Görögországba. Az algériai férfi 2015 augusztusában érkezett Németországba. Arra utaló jelek nincsenek, hogy német földön is dolgozott az Iszlám Államnak. Az ügyészség szerint a gyanúsított letartóztatása előtt más ügyek miatt már őrizetben volt.

Az algériai állampolgár esete lehet az első közvetlen kapcsolat a párizsi merényletekért felelős terroristasejt és Németország között. A fiatalember sokáig feltűnés nélkül élt Németországban, de bolti lopás és a külföldiek tartózkodásáról szóló törvény megsértése miatt őrizetbe vették, és a hatóságok csak akkor fogtak gyanút, amikor alaposabban utánanéztek előéletének.

Abaaouddal francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során, néhány nappal a 2015. november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozat után. A belga állampolgárságú férfi valószínűleg kapcsolatban állt a Brüsszelben idén március 22-én végrehajtott támadások elkövetőivel is. A párizsi terrortámadásokban 130-an, a brüsszeli merényletekben 31-en haltak meg. Mindkét terrorakció elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

mti