Ukrajna: a felkelők drónokkal támadnak


Heves tüzérségi támadásokat hajtottak végre a hétvégén a felkelők Ukrajna keleti részén, három ukrán katona esett el és 16 sebesült meg – közölte vasárnap Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján.

A hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleményében vasárnap arról számolt be, hogy előző nap összesen 51-szer nyitottak tüzet a felkelők az ukrán katonák állásaira. A támadások kiterjedtek a frontvonal teljes szakszára. 24-szer Donyeck környékét, 22 alkalommal az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol, és 5 ízben Luganszk térségét érte csapás. A lázadó erők támadásaiban a minszki megállapodás által tiltott nehézfegyvereket, azaz 100 milliméteresnél nagyobb aknavetőket is bevetettek.

A térségben állomásozó ukrán katonák a TSZN hírtelevíziónak elmondták, hogy a felkelők drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel derítik fel célpontjaikat. Elmondásuk szerint lényegesen több drónnal rendelkeznek, mint az ukrán hadsereg, pilóta nélküli gépeik az este beállta után folyamatosan cirkálnak a Horlivka és Debalceve közötti frontszakaszon.

A donyecki felkelők védelmi minisztériuma közben arról adott hírt, hogy négy civil – két férfi és két nő – sérült meg Donyeckben és Horlivkában vasárnapra virradóan az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadásaiban. A DNR közlése szerint az általuk ellenőrzött területre szombat estétől hajnalig több mint 300 aknát lőtt ki az ukrán hadsereg.

mti/KH