Még nem döntött Görögország a hozzájuk menekülő katonák kiadatásáról


A görög hatóságok illegális beutazással vádolják a menekült török katonákat, több hétig elhúzódhat a döntés a sorsukról.

Görögország a korábbi értesülések ellenére egyelőre nem döntött a területére menekült nyolc török puccsista katona sorsáról – derült ki görög kormányzati forrásokból hétfőn. A katonák a sikertelen puccskísérlet után szombaton egy helikopterrel Észak-Görögországba menekültek. A puccsisták menedékkérelmét

“a nemzetközi és az emberi jogok legteljesebb tiszteletben tartása mellett fogják megvizsgálni”

– mondta el Alekszisz Ciprasz görög kormányfő török kollégájának, Binali Yildirimnek egy szombat esti telefonbeszélgetés során a görög média értesülése szerint. Görög jogászok szerint a folyamat több hétig eltarthat. Yildirim vasárnap este azt állította: Ciprasz azt mondta neki, hogy Görögország megkezdte a nyolc török katona kiadatási eljárását.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap hasonlóról számolt be: neki a görög miniszterelnök állítólag telefonon azt mondta, hogy 10-15 napon belül átadják a puccsistákat Törökországnak. Görög igazságügyi források szerint egyelőre nem tudni, mi lesz a menedékkérők sorsa. A nyolc férfinak hétfőn Alekszandropolisz görög határváros bírósága előtt kell megjelennie, amely illegális beutazással vádolják őket. Menedékkérelmük elbírálása ettől az eljárástól függetlenül zajlik.

mti