Varsóban ül össze a V4


Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői többek között a brit népszavazás utáni európai helyzetről és az Európai Unió lehetséges megreformálásáról egyeztetnek a csütörtöki csúcsértekezleten.
Beata Szydlo lengyel kormányfő szerint az Európai Unió (EU) mélyreható reformra szorul. Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke ebben az összefüggésben korábban a reformjavaslatok, valamint új uniós szerződések kidolgozását helyezte kilátásba.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter múlt csütörtökön a Die Welt című német lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: a brit uniós tagság elvetését (Brexit) pártolók népszavazási győzelmének oka “a +még több Európát+ elv érvényesítésére törekvő európai elitek meggondolatlansága”, és az, hogy “Európa olyan ügyekbe is beavatkozik, amelyeket kizárólag a tagállamoknak kell szabályozniuk önállóan”. A Brexittel összeomlott a 2009-es Lisszaboni szerződésre felépített modell, amely előírja nemzeti hatáskörök átruházását Brüsszelre, az ilyen központosításnak véget kell vetni, az EU-nak “szuverén államokból álló erős, egyesült Európának” kell lennie – mondta Waszczykowski.

mti