Tömeges kivándorlást eredményezhet a török leszámolás


Bulgária erős migrációs hullámtól tart a szomszédos Törökországban történt sikertelen puccskísérlet és az annak nyomán elrendelt rendkívüli állapot nyomán – fejezte ki aggodalmát Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pénteki televíziós interjújában Szófiában.

A belátható jövőben, de középtávon is “semmi jóra nem lehet számítani” – vélekedett a kormányfő. “Déli szomszédunk gazdasági válságba süllyed, és aligha tudja majd ellátni a területén élő nagyjából 3 millió menekültet” – tette hozzá.

A bolgár kormányfő szerint a közös határ török oldalán már most észrevehető egy jelentős migrációs mozgás.

Emellett Boriszov bírálta az EU-török menekültügyi egyezményt is, amely a migrációs hullám feltartóztatást célozza. A megállapodás csak papíron létezik, ugyanis nem hajtják végre – vélekedett a bolgár miniszterelnök. A helyi hatóságok naponta 150-200 illegális bevándorlót tartóztatnak fel a bolgár-török határon, akik Nyugat-Európa felé igyekeznek – fűzte hozzá.

“Ezért a határellenőrzést tovább erősítettük, és készen állunk sűrűbbé tenni járőrözésünket a görög határon is” – közölte Boriszov.

Bulgária Törökországgal közös határát – amely egyben az unió külső határa is – 2014 óta a kritikus szakaszokon, 160 kilométer hosszan drótkerítéssel védik.

mti