Párizs és London Aleppó ostromának beszüntetését kéri


Franciaország és Nagy-Britannia azzal a kéréssel fordult csütörtökön a damaszkuszi hatalomhoz és a vele szövetséges Oroszországhoz, hogy szüntessék be a felkelők kezén lévő észak-szíriai Aleppó ostromát. A két nagyhatalom fél attól, hogy újabb menekülthullámot eredményezhet, ha a városban tovább romlik a civilek helyzete.

A város ostroma lehetetlenné teszi a béketárgyalások felújítását, de csak Oroszország tudja rávenni a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsimet arra, hogy vessen véget a háborúnak – hangsúlyozza Jean-Marc Ayrault francia és Boris Johnson brit külügyminiszter közös közleményükben, amelyet első kétoldalú megbeszélésük után adtak ki Párizsban.

Aleppó ostromának következményei máris katasztrofálisak, és fennáll a veszély egy újabb menekültáradat elindulásának – írták. “Ünnepélyesen” arra kérik a szíriai hatalom szövetségeseit, hogy “azonnal szüntessék be hadműveletüket”. Aszad csütörtökön amnesztiát hirdetett minden felkelőnek, aki leteszi a fegyvert. Az igazságügyi szervek által körözöttek mentesülnek a felelősségre vonás alól, ha három hónapon belül megadják magukat.

Az amnesztia kihirdetésével ezzel egy időben az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy a szíriai és az orosz kormány átfogó humanitárius műveletet indított Aleppóban, megnyitnak három “folyosót” a városból elmenekülni akaró civileknek, egyet pedig a fegyverletételre kész harcosoknak. Ha a civilek mind elhagyják Aleppót, akkor nyitva áll az út azelőtt, hogy Aszad erői teljesen elfoglalják a várost, és végső csapást mérjenek a lázadókra – állapította meg az AFP hírügynökség.

Az AFP tudósítása szerint Ayrault és az új brit külügyminiszter nagyon szívélyesen tárgyalt egymással csütörtöki munkaebédjükön. Hangsúlyozták, hogy a két országnak milyen sok közös értéke és közös célja van, amelyekért együtt küzdenek – egyebek között a terrorizmus ellen -, és hogy milyen szoros barátság köti össze Franciaországot és Nagy-Britanniát. Pedig Johnson külügyminiszterré történő meglepetésszerű kinevezése másnapján Ayrault azt mondta a Brexit-kampány vezetőjéről, hogy “sok hazugsága volt” az Európai Unióból való brit kilépés mellett szóló népszavazási kampányban.

Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja felszólította csütörtökön Oroszországot és az Egyesült Államokat, hogy együtt próbálják meg elérni a szíriai harcok hevességének csökkenését, és szerinte ha a két nagyhatalom nem működik együtt Szíria ügyében, akkor annak nagyon rossz hatása lesz a tervezett béketárgyalásokra. Korai még értékelni az Aszad szíriai elnök által bejelentett amnesztiát és a Moszkva által bejelentett aleppói humanitárius műveletet – mondta Mistura genfi sajtótájékoztatóján, felpanaszolva, hogy Damaszkusz és Moszkva előzőleg nem konzultált az ENSZ-szel a két intézkedés ügyében, “mint ahogy senki mással sem”.

mti