Éhezés vár az aleppóiakra


Bezártak az üzletek, kifogynak az élelmiszerkészletek, 275 ezer emberre vár éhezés, ha nem jutnak be a segélyszállítmányok.

Az ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét a kéttucatnyi fegyveres felkelőszervezet tartja ellenőrzése alatt. A területen folyó harcok miatt a város keleti felébe vezető út járhatatlan. Aleppóban a napokban is heves harcok dúltak, számos üzlet bezárt, kifogynak az élelmiszerkészletek.

Az ENSZ szerint aggasztó a város keleti részében elzártan élő mintegy 275 ezer ember sorsa.
A világszervezet ezért felszólítja a konfliktus minden résztvevőjét, szavatolja a segélyek biztonságos és akadálymentes bejutását Aleppóba.

Oroszország július 28-án bejelentette, hogy a szíriai kormányerőkkel együtt humanitárius műveletbe kezd, folyosókat nyitottak a területet elhagyni szándékozó lakosoknak. Ezzel egy időben az ENSZ felajánlotta, hogy átvállalja a humanitárius folyosókkal kapcsolatos feladatokat, amit Moszkva is támogat.

Az ENSZ vasárnap gyermektápszert, élelmiszert, ivóvizet, egészségügyi cikkeket juttatott el az ország középső részén lévő Homsz tartomány Hula városába, a hatóságok azonban ismét elkobozták a segélyszállítmányban lévő sebészeti eszközöket.

mti