Londonban növelik a fegyveres rendőrök számát


Londonban nem számítanak küszöbönálló terrorista támadásra, de a közvélemény megnyugtatása és az elrettentés céljából növelik a fegyveres rendőrök számát a főbb nevezetességeknél.

A Scotland Yard főparancsnoka, Bernard Hogan-Howe és Sadiq Khan, a brit főváros polgármestere szerdán közölte, hogy az intézkedést a közelmúltban más európai országokban történt támadások, többek közt a 84 halálos áldozattal járó nizzai merénylet nyomán rendelték el.

Bernard Hogan-Howe hangsúlyozta, hogy nincsenek titkosszolágati értesüléseik küszöbönálló terrortámadásról, de „látták”, mi történt Nyugat-Európában. Példaként Németországot, Belgiumot és Franciaországot említette, hozzátéve, hogy „bolondok lennének”, ha figyelmen kívül hagynák az ott történteket. Mint mondta, fontos, hogy veszély esetére a rendőröknél legyen fegyver. A főparancsnok szerint olyan erőkről van szó, amelyeket úgy képeztek ki, hogy szembe tudjanak szállni terroristákkal.

A londoni rendőrség már januárban bejelentette, hogy hatszáz fővel 2800-ra növeli fegyveres erőinek számát. A megkülönböztetés azért fontos, mert Nagy-Britanniában rendszerint a rendőrök többsége nem visel fegyvert.
A szerdai bejelentéssel kapcsolatban Sadiq Khan azt mondta: „fontos biztosítani a londoniakat arról, hogy a rendőrség, a biztonsági szolgálatok, mindnyájan megtesszük, amit kell, hogy biztonságban legyenek”. Ő is hangsúlyozta azonban, hogy a terrorfenyegetettség szintje nem változott.

mti