Németország látványosan bekeményít a bevándorlókkal szemben


Számos új belbiztonsági jogszabályt alkotnak Németországban a szélsőségesek visszaszorítására, amelyek például a kiutasításokat felgyorsító intézkedéseket, a kettős állampolgárság megszüntetését, vagy éppen az orvosi titoktartás szabályának lazítását tartalmazzák.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter több politikai párt javaslataiból állította össze a terrorelhárítás belföldi erőszakhullám megfékezését célzó intézkedéseinek és jogszabályainak gyűjteményét, amelyet csütörtökön tárnak a nyilvánosság elé – számolt be a Bild. A belügyminiszter a jövőben jóval hatékonyabban kíván fellépni a külföldi rendbontókkal és bűnözőkkel szemben. Ennek jegyében gyors és gördülékeny eljárás keretében utasítják ki ezentúl a nemkívánatos bevándorlókat, valamint a menekültügyi kérelmek elbírálása is felgyorsul.

Az új törvények változtatni fognak néhány olyan régóta hatályos irányelven is, mint az orvosi titoktartás tiszteletben tartása. A tervezett szabályozás szerint ugyanis az egészségügyi szakemberek ezentúl kötelesek lesznek jelenteni a betegekről, ha azok egy bűncselekmény elkövetésével vagy tervezésével gyanúsíthatók.

Se burka, se mecsetfinanszírozás

A belügyminiszter állítólag azt tervezi, hogy EU-s kollégáival is aláíratja a biztonságról szóló Berlini Nyilatkozatot, amely megtiltja a mecsetek és a szélsőséges iszlám szervezetek finanszírozását csakúgy, mint a muzulmán országokban széles körben elterjedt, a teljes arcot eltakaró fátyol viselését, valamint eltörli a kettős állampolgárságot.

Az egyik helyi média szerint de Maizière csomagját valószínűleg még ebben a ciklusban elfogadják, hiszen ahhoz nincs szükség a Szövetségi Tanács beleegyezésére – írta az ATV.