Értesítőt kapnak a hadkötelesek Kárpátalján


A járási és városi hadkiegészítő parancsnokságokat utasították az operatív tartalék első üteméhez tartozók kiértesítésére. Az intézkedés célja az adatpontosítás, valamint orvosi vizsgálaton esnek át az érintettek – közölte a Karpatszkij Objektív ukrán lapra hivatkozva a Kárpátalja hetilap.

A tervek szerint azokat a tartalékos katonákat is kiértesítik, akiket a mozgósítás első hullámai alkalmával hívtak be.

„Nem szeretnénk pánikot kelteni a lakosság körében, ezért tájékoztatunk előre arról, hogy mit szándékozunk tenni – jelezte Petro Marko ezredes, megbízott megyei hadbiztos. – Tudnunk kell, hány tartalékossal rendelkezünk, hogy fenntarthassuk a hadsereg harcképességét. A kárpátaljai lakosság mozgása igen élénk, az emberek állandóan külföldre utaznak, visszatérnek, s időnként hiányosak az információk a helyben tartózkodókról.”

Emellett az Ukrán Fegyveres Erők alakulatai tervezett hadgyakorlatokon vesznek részt, amelyekbe tartalékosokat vonnak be Ukrajna különböző megyéiből. A kiértesített, harci tapasztalatokkal és ismeretekkel rendelkező kárpátaljaiak egy része szintén részt vesz ilyen hadgyakorlatokon – teszi hozzá a portál.

Közben a Korrespondent arról írt, hogy a védelmi minisztériumban állítólag már egy újabb mozgósítási hullám kidolgozásán fáradoznak.

Amennyiben igaz az értesülés, ez már a hetedik katonai mozgósítás lehet Ukrajnában. Az ominózus információ szerint a minisztérium már ki is küldte a megyei hadkiegészítő parancsnokságoknak a részletes terveket, hogy honnan hány katonát kell majd mozgósítani.

Állítólag már az újabb mobilizáción gondolkodnak