Újabb atomrobbantás történhetett Észak-Koreában


A Richter-skála szerint 5,3 erősségű “szeizmikus eseményt” észlelt pénteken az Amerikai Földtani Intézet Észak-Koreában. A Kyodo japán hírügynökség a Yonhap dél-koreai hírügynökségre hivatkozva azt írja: Észak-Korea valószínűleg ismét kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az amerikai földtani intézet honlapján az áll: robbanás okozta a rengést.

A földmozgás tényét európai kutatóállomások is megerősítették, ahol ötös erősségű rengést mértek, de egyelőre nincs hivatalos megerősítés arról, hogy nukleáris robbantás okozta-e a lökéshullámokat. A kínai földrengésfigyelő rendszer szintén észlelte a földmozgást, és onnan is azt közölték: gyaníthatóan robbanás az oka a helyi idő szerint reggel fél kilenckor tapasztalt földmozgásnak, melynek kiváltó oka a felszínen volt, nem a föld mélyében.

A dél-koreai vezérkar tájékoztatása “mesterséges szeizmikus hullámokról” számolt be az észak-koreai nukleáris kísérleti bázis közelében, és közölték, hogy vizsgálják, nukleáris robbantás okozta-e. A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a történtek miatt az elnöki palotában, a Kék Házban

összeül az ország nemzetbiztonsági tanácsa,

melynek ülését a miniszterelnök fogja vezetni. Egy dél-koreai kormányzati forrás szerint “nagyon valószínű”, hogy nukleáris kísérlet történt északon a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulóját ünnepelendő.

A japán kormány is tudatta: Phenjan valószínűleg ismét atombombát robbantott, és ha ez megerősítést nyer, akkor Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását fogja kezdeményezni. Egy szakértő a Reuters hírügynökségnek elmondta: egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott.

“Ez nem egy jó nap” – mondta a történtekről Jeffrey Lewis, a kaliforniai Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézet szakértője.
mti