Tovább szigorítják a szubvenció megítélésének rendjét.


Arról lehet hallani, hogy újabban a szociális osztályok munkatársai felkereshetik az állami rezsitámogatásért folyamodók szomszédjait, hogy a kérelmezők életviteléről, valós anyagi helyzetéről tájékozódjanak.

Mindezt Andrij Reva szociálpolitikai miniszter is megerősítette. Indoklásában elmagyarázta,

szeretnék kiszűrni az ügyeskedőket, akiknek nincs kimutatható hivatalos jövedelmük, de az életvitelük alapján nem szorulnak rá az állami segélyre.

A szociális hatóságok most azokat is ellenőrzik, akik turisztikai irodán keresztül mentek nyaralni. Horogra kerülhetnek és tüzetesebb vizsgálat alá eshetnek azok is, akik valamilyen háztartási berendezést vásároltak. A szabályok értelmében azok, akik 50 ezer hrivnyát meghaladó értékben vásároltak, nem jogosultak a szubvencióra. Akiknek megtakarításuk van a bankokban, azokat egyelőre még nem bántják, de rájuk is sor kerülhet.

Az a helyzet, hogy a költségvetésben 35 milliárd hrivnya van rezsitámogatásra, de a beérkezett kérvények alapján 70 milliárdra volna szükség. Ebből eredhet a szigorodó ellenőrzés. Az sem véletlen, hogy az elmúlt időszakban megkétszereződött az elutasítások száma.