Nincs kivétel: a muszlim diákoknak is kezet kell fogniuk tanárnőikkel


Elutasította a svájci Therwil városában lévő egyik iskola muszlim diákja fellebbezését, aki májusban vallási okokra hivatkozva nem volt hajlandó kezet fogni a tanárnőjével. Novembertől módosíthatják a bázeli oktatási törvényeket: kötelezővé tehetik az iskolák számára a hasonló esetek bejelentését a menekültügyi hivatalhoz.

A 15 éves fiú 14 éves öccsével együtt kért felmentést a kézfogás alól, arra hivatkozva, hogy az iszlám vallás szabályai szerint egy férfi nem érinthet meg idegen nőt, aki nem tartozik a családjához.

A Bázel-megyei kanton hatóságai viszont közölték a fiúkkal és apjukkal, hogy abban az esetben, ha nem hajlandóak kezet fogni a tanárnőjükkel, 5 ezer frankos büntetés vár rájuk – írja a The Local-ra hivatkozva a Hiradó.

Az idősebb fiú júniusban kiiratkozott az iskolából, de egy évvel fiatalabb öccse ott maradt. Ő továbbra sem szeretne kezet fogni a tanárnőkkel.

Apja újból kézfogás alóli felmentést szeretett volna kérni fiának, de kérését múlt héten újfent elutasították a Bázel-megyei kanton hatóságok, akik hétfőn közleményt adtak ki döntésükről: a tanároknak jogában áll kezet fogniuk diákjaikkal.

Emellett elutasították az iskolában maradt muszlim fiú apjának fellebbezését is – írja a Blick.

Ám az alpesi országban tradíciónak számít a tanévnyitói és a tanévzárói kézfogás, így a muszlim fiúk különleges engedélye óriási felháborodást keltett.

A svájci igazságügyi miniszter elfogadhatatlannak nevezte az iskola engedélyét, véleménye szerint ilyen döntést nem lehet elfogadni vallási türelemre hivatkozva. Kijelentette, hogy a kézfogás a svájci kultúra része, ezért mindent megtesznek, hogy a döntést megfordítsák. “A szabad vallásgyakorlásra való hivatkozás ebben az esetben nem áll meg” -jelentette ki.

“Ha ma a kézfogás, akkor holnap mi jön?”

– kérdezte Felix Mueri, a svájci bevándorlásellenes SVP tagja, eki emellett a svájci parlament oktatási bizottságának elnöke is.