Putyin az Állami Duma elnökét nevezte ki a Külföldi Hírszerző Szolgálat élére


Szergej Nariskinnek, az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) eddigi elnökének kínálta fel a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) irányítását Vlagyimir Putyin elnök – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin reményét fejezte ki, hogy az SZVR – amelynek tevékenységével szavai szerint eddig is elégedett volt – Nariskin vezetése alatt hatékonyan száll majd szembe az Oroszországot fenyegető veszélyekkel, és azokat már a korai stádiumban semlegesíti.

Az orosz elnök fontosnak nevezte a partnerekkel való együttműködést, különösen a terrorizmus elleni harc területén, valamint azt, hogy az SZVR gyors, minőségi és hiteles információval lássa el az elnököt.

Nariskin 2004 és 2007 között a kormányzati apparátus vezetője volt, 2008 és 2011 között ő irányította Dmitrij Medvegyev akkori elnök apparátusát, majd a duma elnökévé választották.
Mihail Fradkov, az SZVR eddigi parancsnoka, aki korábban kormányfő is volt, az Oroszországi Vasutak igazgatótanácsának irányítását veszi át. Nariskin egyébként egy rövid ideig, 2007-2008-ban az ő irányítása alatt volt miniszterelnök-helyettes.

A Kommerszant szerint az FSZB a minisztérium létrehozása által gyakorlatilag vissza fogja kapni az egykori szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) jogosultságait. A tárca nyomozást folytathat majd a Nyomozó Bizottság (SZK) és a belügyminisztérium által elindított büntetőeljárásokban, és egyúttal felügyeletet is gyakorol majd felettük. Ezenkívül az új minisztérium lesz hivatott szavatolni a rendvédelmi szervezetek biztonságát.
A lap úgy tudja, hogy az SZK a reform következtében elveszíti majd önállóságát, és ismét az ügyészség részévé válik, mint 2011 előtt. A védelmi minisztériumot ezzel szemben megerősítik, a tárca ellenőrzése alá kerülnek a jelenleg a rendkívüli helyzetek minisztériumához tartozó polgári védelmi, mentő- és tűzoltó alakulatok.

mti