Kairó szigorít a határellenőrzéseken


Abdel Fattah esz-Sziszi egyiptomi államfő utasítást adott a határellenőrzések szigorítására, miután a héten felborult egy többnyire egyiptomi migránsokat szállító hajó legalább 160 ember életét követelve.

Alá Juszef elnöki szóvivő szombat esti közleményében elmondta: Sziszi vezető tanácsadóival tartott megbeszélésen utasítást adott arra is, hogy a szerencsétlenségért felelős embercsempészeket büntessék meg.

Csütörtökön a rendőrség a hajó legénységének négy túlélő tagját letartóztatta embercsempészet vádjával, öt másik személy ellen pedig körözést adott ki. Ugyanakkor eddig nem láttak napvilágot jelentések az embercsempészet mögött álló szervezet bűnözői hálózatok tagjainak letartóztatásáról.

Az egyiptomi elnök egyben sürgette a parlamentet és a kormányt, hogy közösen dolgozzanak ki az illegális migráció feltartóztatását célzó jogszabályokat. Tanácsadóit utasította, hogy gyorsítsák fel a migráció által érintett területek kisvállalkozásainak és a helyi fiatal vállalkozóknak nyújtott állami programok végrehajtását.

Elemzők szerint a tragédia rávilágított Egyiptom gazdasági nehézségeire is. A 91 milliós észak-afrikai országot kétszámjegyű munkanélküliség, növekvő infláció és gazdasági válság sújtja. A hajószerencsétlenség túlélői elmondták: munkalehetőség és jobb élet reményében indultak el Európába.

A baleset a tengerparti Rosetta városától 12 tengeri mérföldre (22 kilométerre) történt. A hatóságok legfrissebb adatai szerint 165 embert sikerült élve kimenteni és legalább 162 holttestet emeltek ki a Földközi-tengerből.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint mintegy 450 szíriai, egyiptomi és más afrikai ország állampolgára volt az Európába induló hajón, de egyes források 600-ra teszik a hajón utazó menekültek számát.

mti